doctor-dermatolog.ro Tratamente par

La cabinetul nostru de dermatologie si dermato-cosmetica din Bucuresti ne ocupam si de prevenirea si tratamentul principalelor probleme asociate parului si scalpului.

Parul normal

Parul normal este matasos, stralucitor fara sa fie unsuros, este drept sau ondulat, acopera scalpul uniform, fara matreata sau coji.

Caderea parului

Cea mai frecventa problema referitoare la par este caderea parului. Atunci cand depaseste un numar de 50-100 de fire pe zi, caderea parului poate conduce la alopecie, care poate sa fie difuza (cel mai frecvent) sau localizata. Odata cu inaintarea in varsta, chiar imediat dupa 20 de ani si mai accentuat dupa 30 de ani, parul care cade nu mai este inlocuit in acelasi ritm cu fire noi.

Cauze care conduc la caderea parului

Exista diverse cauze ale caderii parului:
  • Genetice: de obicei tipul de par si densitatea firelor de par sunt mostenite
  • Variatii sezoniere: se stie ca primavara si toamna caderea parului este mai acentuata, atat la barbati cat si la femei
  • Diete dezechilibrate sau cure de slabire care nu asigura suficiente proteine, vitamine, substante minerale radacinilor firelor de par
  • Hormonale: actiunea locala a hormonilor sexuali masculini si / sau deficienta locala de hormoni sexuali femini. Aceasta cauza se reflecta in diferentele dintre caderea parului la barbati si caderea parului la femei. Astfel, caderea parului la femei este mai importanta dupa nastere, la menopauza si in unele afectiuni endocrine, iar caderea parului la barbati incepe in mod caracteristic de la tample
  • Psihice: stress de lunga durata sau socuri emotionale (deces, divort)
  • Boli acute, febrile, interventii chirurgicale

Factori care favorizeaza caderea parului

Anumiti factori favorizeaza caderea parului:
  • Produse nepotrivite pentru ingrijirea parului (prea agresive sau prea des folosite: decolorare, vopsire, sampoane inadecvate tipului de par)
  • Utilizarea excesiva a caldurii in timpul uscarii parului, inclusiv folosirea placii pentru indreptat parul
  • Prinderea indelungata a parului in codite sau elastice foarte stranse

Tratamente pentru cresterea parului

Exista diferite tratamente pentru par, pentru regenerarea si stimularea cresterii parului, dar care trebuie sa inceapa prin evitarea factorilor favorizanti si a cauzelor care au condus la caderea parului. Pentru un astfel de demers este bine sa cereti ajutorul unui medic dermatolog, pentru a alege de la inceput cea mai potrivita varianta din multitudinea de tratamente pentru cresterea parului propuse de farmacii.

In majoritatea situatiilor tratamentele pentru cresterea parului contin si sampoane impotriva caderii parului, dar care singure nu sunt suficiente.

Doctorul dermatolog va adauga la fiecare pacient, in functie de cauze, lotiuni care se aplica acasa si care aduc un plus de substante hranitoare pentru regenerarea parului si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine la radacina firelor de par.

In plus, la cabinetul nostru avem posibilitatea sa stimulam procesul de crestere a parului prin combinatii personalizate de solutii care se injecteaza de catre medic prin tehnica de mezoterapie pentru par. Mezoterapia este o metoda dermato-cosmetica prin care cu ajutorul unor microinjectii se introduc substantele nutritive necesare pentru regenerarea parului.

Atunci cand este necesar, tratamentul va cuprinde si alte tipuri de medicamente, de exemplu suplimente nutritive pentru par sau preparate hormonale, dupa caz.

Tratamentele pentru cresterea parului sunt de lunga durata, iar rezultatele tratamentului depind de:
  • cauzele caderii parului (atunci cand sunt accesibile)
  • stadiul initial al densitatii firelor de par
  • varsta pacientului
  • antecedente patologice
  • boli asociate
  • stil de viata
  • bagajul genetic al fiecarui pacient

Matreata

Matreata este varianta cea mai simpla de dermatita seboreica (eczema seboreica), atunci cand ne referim doar la scuame (coji) fara pete rosiatice pe scalp.

Dermatita seboreica este o reactie alergica fata de anumite grasimi ale pielii scalpului, cand in afara acestor coji (scuame) pe scalp sunt prezente si pete rosiatice. In producerea de matreata este implicat un microorganism (un fung), care reprezinta tinta unor tratamente anti matreata specifice, inclusiv a multor sampoane anti matreata.

Chiar si pentru aceasta problema aparent banala, dar extrem de deranjanta, este util sfatul unui medic dermatolog care poate sa sesizeze factorii care favorizeaza si intretin matreata la fiecare pacient, pentru ca apoi sa ofere tratament specializat.

Tratamentul pentru matreata urmareste reducerea rapida a mancarimii si a aspectelor neplacute precum si prevenirea reaparitiei semnelor si simptomelor specifice. De obicei tratamentul va cuprinde pe langa sampoane medicale si una sau mai multe solutii specifice tipului de matrata, care vor fi aplicate de catre pacient conform indicatiilor date de catre medicul dermatolog.

Lasata netratata, matreata poate sa fie urmata de leziuni determinate de scarpinat, care constituie poarta de intrare pentru diferite tipuri de microbi, cu infectii secundare.

In paginile dedicate puteti citi amanunte referitoare la mezoterapie sau la alte metode de tratament folosite in dermato-cosmetica, iar pentru o informare de ansamblu despre alte afectiuni tratate la cabinetul nostru, puteti accesa pagina de dermatologie.