La cabinetul dr. Raluca Iliescu din Bucuresti infectiile virale cutanate si prevenirea lor reprezinta o preocupare constanta, afectiunile determinate de virusi de tip herpes find frecvente si importante prin caracterul recurent (adica reapar dupa intervale variabile de timp).
Cauze herpes
Cauza herpesului este virusul herpes simplex care determina aparitia de vezicule (mici basicute cu lichid, grupate pe o zona de piele inrosita) aproape oriunde pe corp, insotite de obicei de mancarime. Totusi, cele mai frecvente localizari sunt in zona gurii (herpes bucal), in zona genitala (herpes genital), eventual pe fese.
Infectia cu virusul herpes simplex este deranjanta prin caracterul repetitiv si prin senzatiile neplacute de care se insoteste, iar in plus este si inestetica datorita leziunilor vizibile.
Infectiile cu virus herpes simplex sunt de doua feluri: prima infectie si infectiile recurente (adica episoadele de infectie cu herpes care se repeta la intervale variabile de timp). Chiar daca sunt asemanatoare ca aspect, difera abordarea terapeutica si sansele de vindecare. Herpesul poate fi complet vindecat doar daca este tratata prima infectie, in primele doua zile de la debutul acesteia. Daca nu este surprinsa acesta prima eruptie in timp util, leziunile se usuca si apoi se retrag de pe piele, virusul ramanand in organism in stare latenta, iar veziculele pot sa reapara de fiecare data cand apar variatii in capacitatea de aparare a organismului.
Exista doua tipuri de virus herpes simplex, 1 si 2, pentru care tratamentul este similar din punct de vedere al medicamentelor folosite. De regula, tipul 1 de virus determina leziuni de herpes la gura (herpes labial sau herpes bucal), iar tipul 2 de virus determina lezuni de herpes genital.
▲Modalitati de transmitere a virsului herpes simplex
Herpesul bucal / la gura / la buze se transmite prin sarut sau prin folosirea unor obiecte in comun cu persoane care au leziuni sau doar simptome de herpes in zone pe care in trecut au fost vezicule herpetice.
Herpesul genital se transmite prin contact sexual (genital sau oral) cu o persoana care are leziuni active de herpes sau care are doar simptome specifice in zona in care a avut vezicule de herpes. De aceea, daca aveti herpes este recomandat sa aveti o atitudine responsabila si sa evitati caile care conduc la imbolnavirea altor persoane.
▲Notificari importante despre herpes
-
- In situatiile de herpes genital la femei gravide, este necesar ca medicul ginecolog sa fie informat despre acest aspect, pentru a putea sa aleaga cea mai buna varianta de nastere astfel incat nou-nascutul sa nu fie contaminat.
- Atunci cand virusul herpes simplex se localizeaza in regiunea ochiului pot sa apara complicatii care sa afecteze vederea, de aceea este foarte important ca acesti pacienti sa ajunga repede la un oftalmolog.
Tratamente pentru herpes
Cea mai sigura modalitate de tratament este prevenirea herpesului prin evitarea contactului cu leziuni active de herpes (zonele rosii care grupeza basicute cu lichid localizate la gura sau in zona genitala) si prin evitarea contactului cu zone simptomatice pe care au fost in trecut episoade de vezicule herpetice.
Daca nu ati reusit prevenirea acestuia si au aparut leziuni de herpes este foarte important sa va adresati unui medic dermatolog in cel mult doua zile de la inceputul primei eruptii, pentru a incepe tratamentul specific prin care cresc sansele de vindecare completa. Daca se depasesc trei zile de la debutul primei infectii, tratamentul se va axa doar pe vindecarea leziunilor herpetice.
Tratamentele pentru herpes sunt locale (creme), insotite de masuri generale pentru cresterea imunitatii atunci cand ne adresam eruptiilor recurente cu amploare moderata. Pentru primul episod de herpes ca si pentru eruptiile ulterioare severe este necesara asocierea de tratament pe cale generala (orala). Tipul medicamentului, doza si frecventa administrarii sunt stabilite individualizat de catre doctorul dermatolog.
Daca sesizati aparitia unor leziuni care se incadreaza in descrierea herpesului, va puteti adresa cabinetului dermatologic doctor Raluca Iliescu din Bucuresti. Pentru alte afectiuni tratate la cabinetul nostru, puteti accesa pagina de dermatologie.
▲