doctor-dermatolog.ro Tratament acnee / cosuri / puncte negre / puncte albe

Daca aveti acnee (cosuri, puncte negre sau puncte albe), la cabinetul de dermatologie si dermato-cosmetica dr. Raluca Iliescu din Bucuresti (sector 3) puteti beneficia de evaluarea cauzelor si stabilirea unui tratament personalizat.

Ce este acneea

Acneea este o afectiune frecventa care apare atat la pubertate cat si la alte varste decat cea a adolescentei si este determinata de inflamatia foliculului pilo-sebaceu, care reprezinta o anexa a pielii alcatuita din radacina firului de par si structura atasata care secreta grasime (sebum).

Acneea se manifesta sub diferite forme:
  • comedoane deschise (puncte negre)
  • comedoane inchise (puncte albe)
  • leziuni rosii purulente de tip cosuri
  • formatiuni mai profunde de tip chist sau nodul

Aceste leziuni inflamatorii de acnee apar pe zonele bogate in glande care secreta sebum (pe fata - frunte, nas, obraji, barbie; pe spate, pe piept). Deseori leziunile active netratate corect pot sa conduca la cicatrici si pete pigmentare.

Acneea vulgara (acne vulgaris) este forma comuna a acneei, care se diferentiaza relativ simplu de alte afectiuni ale pielii, de exemplu rozacee (acneea rozacee nu are comedoane si apare pe un fond general de piele rosiatica), foliculita etc.

Cauzele care conduc la acnee

La producerea leziunilor de acnee (cosuri, puncte negre sau albe, noduli sau chisturi) concura mai multi factori care se combina in mod particular la fiecare pacient:
  • factori genetici care controleaza densitatea glandelor sebacee si activitatea lor
  • factori hormonali: in primul rand hormonii sexuali si, dintre acestia, hormonii sexuali masculini secretati atat la barbati cat si la femei (de aceea acneea insoteste unele afectiuni endocrine, anumite perioade ale ciclului menstrual, sau administrarea unor contraceptive)
  • prezenta in foliculul pilo-sebaceu a unui microorganism (Propionibacterium acnes) care este responsabil de partea de inflamatie vizibila ca roseata si puroi. Totusi, acneea nu este o boala propriu-zis infectioasa (de aici si rolul modest al tratamentelor cu antibiotice)
  • aplicarea de produse cosmetice excesiv de grase, care au ca efect astuparea porilor
  • expunerea indelungata la soare poate contribui la producerea leziunilor de acnee tot prin acelasi efect de ocluzie a porilor
  • excesul de duciuri (mai ales cele rafinate), excesul de lactate sau de alimente preparate (de exemplu produse de patiserie, prajeli etc) contribuie de asemenea la aparitia de cosuri si puncte negre sau albe (comedoane)
  • folosirea anumitor medicamente - in special preparate hormonale, dar si alte tipuri de medicamente

Tratamentul pentru acnee

Tratamentul pentru acnee este individualizat in functie de tipul de leziuni care predomina (cosuri, chisturi, noduli, puncte negre sau puncte albe) si in functie de problemele medicale pe care le are pacientul. De obicei tratamentul pentru acnee dureaza mai multe luni, poate sa aiba mai multe etape, iar medicul dermatolog stabileste durata si succesiunea acesor etape in functie de evolutia leziunilor de acnee.

Prin tratament doctorul dermatolog urmareste vindecarea leziunilor active de acnee, prevenirea aparitiei leziunilor reziduale (pete, cicatrici) si prevenirea formarii de leziuni noi de acnee. Aceste obiective sunt realizate prin reducerea cantitatii de sebum, prin remedierea formarii comedoanelor (punctele negre si albe), prin reducerea prezentei microorganismului Propionibacterium acnes si a inflamatiei datorate acestuia.

Masuri nemedicale:
  • atentie: exprimarea (evacuarea) comedoanelor sau a celorlalte leziuni acneice (popular: stoarcerea cosurilor) este unul din mecanismele prin care se agraveaza leziunile de acnee, in special atunci cand nu se respecta masurile elementare de igiena
  • se recomanda o ingrijire cosmetica corecta, cu produse special concepute pentru tenul gras cu tendinta la acnee
  • evitarea excesului de machiaj (machiajul are efect de astupare a porilor)
  • evitarea expunerii indelungate la soare sau la solar
  • respectarea unui regim alimentar sanatos, fara excese de dulciuri, lactate, alimente preparate
Masuri medicale de tratament pentru acnee
  • Tratamentul pentru formele usoare si medii de acnee se realizeaza cu produse care se aplica pe piele (creme, geluri, lotiuni anti-acnee) recomandate de medicul dermatolog pentru a reduce leziunile rosii cu puroi si excesul de sebum si de a remedia formarea de cosuri, puncte negre sau puncte albe, chisturi sau noduri.
  • Pentru formele mai severe de acnee, cel putin in prima etapa, se asociaza medicamente pe cale orala care au fie rol antibiotic, fie rol de reglare a secretiei de sebum si a producerii de cosuri sau comedoane. In anumite situatii, atent selectionate, la femei se pot asocia si preparate hormonale de tip pilule contraceptive.
Proceduri de dermatologie cosmetica pentru tratamentul acneei
  • Pentru leziunile reziduale medicul poate decide folosirea variantei de peeling chimic (pentru estomparea petelor si nivelarea cicatricilor) sau poate opta pentru alte metode de dermatologie estetica sau cosmetica.

Acneea, o problema care poate fi rezolvata

In concluzie, acneea este o afectiune controlabila prin mijloace moderne de tratament medical (dermatologic) si prin tehnici de dermatologie cosmetica. Ca urmare a tratamentului pacientii devin mai optimisti, pot scapa de anxietatea legata de un aspect cutanat neatragator si pot reveni la relatii sociale normale.

Pentru obtinerea unor rezultate maxime este necesar ca pacientii sa respecte in totalitate indicatiile date de catre medicul dermatolog. Prin aceasta colaborare continua intre medic si pacient se pot obtine rezultatele dorite, reducand durata tratamentului si prelungind efectele acestuia.

Pagina de dermatologie va ofera o prezentare a altor afectiuni dermatologice tratate la cabinetul nostru.