doctor-dermatolog.ro toxina botulinica (botox)

Botox (toxina botulinica) pentru un ten relaxat

Toxina botulinica este o proteina naturala care are ca efect principal relaxarea musculaturii, de exemplu relaxarea musculaturii mimicii (a carei contractie repetata conduce la formarea ridurilor).

Tratamentul cu toxina botulinica (botox) este o interventie dermato-cosmetica realizata usor si rapid in conditii de siguranta la cabinetul de dermatologie, si care este eficienta fara sa fie neplacuta pentru pacientii care apeleaza la aceasta procedura, atat femei cat si barbati.

Indicatii ale tratamentului cu toxina botulinica

La injectarea cu toxina botulinica (botox) raspund bine acele riduri care apar in dinamica (ridurile de expresie): ridurile fruntii, ridurile dintre sprancene, ridurile de la coada ochiului, benzile platismale (corzile verticale de la gat).

In timpul consultatiei initiale, in functie de ridurile pe care doriti sa le eliminati si de efectele pe care doriti sa le obtineti, vom stabili care metoda pentru combaterea ridurilor este cea mai potrivita: injectarea cu botox, proceduri alternative de dermatologie cosmetica (acid hialuronic, mezoterapie, peeling) sau metode chirurgicale.

O indicatie speciala pentru tratamentul cu toxina botulinica o reprezinta terapia transpiratiei excesive, in special cea axilara.

Desfasurarea sedintei de injectare cu botox

Inainte de injectarea toxinei botulinice medicul dermatolog stabileste punctele de injectare si dozele corespunzatoare de botox, apoi tenul este demachiat si dezinfectat. Pentru persoanele sensibile se poate folosi o varianta de anestezie de contact. inainte si dupa injectare se aplica gheata, care reduce riscul de echimoze (vanatai).

Efectele tratamentului cu toxina botulinica (botox)

Efectele procedurii de injectare cu toxina botulinica incep sa fie vizibile dupa cateva zile, iar dupa 14 zile efectul se instaleaza pe deplin.

Efectele secundare (de exemplu furnicaturi, roseata sau durere in locurile de injectare) sunt pasagere, in intervale de timp variabile de la cateve zile la cateva saptamani, si rareori necesita terapii de combatere. Uneori este posibil sa apara asimetrii faciale, care insa sunt trecatoare.

Dupa primele sedinte de injectare, efectele benefice se vor mentine in medie 3 pana la 6 luni. Efecte de mai lunga durata se obtin dupa mai multe sesiuni de tratament. Frecventa injectiilor cu botox va fi la intervale de 3-6 luni, pentru a se obtine o anumita stabilitate a rezultatelor. Este interzis sa se faca injectari la intervale mai mici de 3 luni pentru a se evita instalarea rezistentei imune la toxina botulinica.

Recomandari inainte si dupa tratamentul cu toxina botulinica

Pacientul isi poate relua activitatile curente imediat dupa terminarea acestei interventii, cu cateva precizari:
  • In timpul celor doua ore care urmeaza injectarii de toxina botulinica este recomandat ca pacientul sa nu faca sport si sa nu se cuIce, pentru a nu favoriza migrarea substantei in alte locuri decat cele in care s-a dorit si s-a practicat injectarea.
  • Se interzice efectuarea de masaje locale in primele 24 de ore dupa injectare pentru a limita riscul de migrare a substantei in alti muschi.
  • Pentru a minimiza riscul producerii de echimoze (vanatai), pacientul trebuie sa evite aspirina 7-15 zile care preced si 7-15 zile care urmeaza injectarii de botox. In cazul in care faceti tratament cu produse medicamentoase cu efect anticoagulant este obligatoriu sa informati medicul.

Contraindicatii la acest tip de tratament

Procedura de injectare cu toxina botulinica este contraindicata in cazul persoanelor care sufera de: afectiuni neuromusculare, paralizie a muschilor fetei, miastenia gravis, timom, tulburari de coagulare. De asemenea, sarcina si alaptarea sunt doua situatii care nu permit folosirea toxinei botulinice.

Tratamente complementare de dermatologie cosmetica

Toxina botulinica are un rol central intre tehnicile de dermatologie cosmetica pentru intinerire faciala. Pentru ca nici o procedura anti-aging nu poate rezolva singura toate semnele de imbatranire a fetei, combinarea cu alte metode (acid hialuronic, peeling chimic, mezoterapie, lifting facial nechirurgical) conduce la cresterea gradului de satisfactie al pacientilor. Secventialitatea procedurilor este stabilita particularizat pentru fiecare pacient de catre medicul dermatolog specializat in acest tip de tratamente.

Tratamentul cu toxina botulinica este o interventie sigura, eficienta si accesibila, la care apeleaza din ce in ce mai multe persoane, femei si barbati, care isi doresc un aspect mai relaxat al fetei.

Pentru a beneficia de efectele acestui tratament estetic va invitam sa va programati la cabinetul de dermatologie si dermato-cosmetica doctor Raluca Iliescu din Bucuresti, sector 3, bulevardul Nicolae Grigorescu nr. 41, (in incinta Policlinicii Titan), sau la Cabinetul Central din strada Caragea Voda nr. 2, sector 1, Bucuresti (programari la telefon 0764142120).