doctor-dermatolog.ro peeling chimic

Peeling chimic pentru un ten proaspat

Peeling-ul chimic este o tehnica dermato-cosmetica folosita pentru improspatarea aspectului pielii, din ce in ce mai des dorita de catre pacienti, atat femei cat si barbati.

Prin aplicarea unei solutii chimice care conduce la distrugerea straturilor superficiale ale pielii, aceasta se poate regenera eficient, astfel incat pielea noua devine mai fina, mai uniforma si mai putin ridata.

Anual in lume se efectueaza milioane de peeling-uri chimice. Dermatologii au utilizat diferiti agenti de peeling de-a lungul a zeci de ani, devenind experti in acest tip de interventie. Odata cu cresterea interesului public pentru aspectul mai tanar al pielii si pentru incetinirea procesului de imbatranire, peeling-ul chimic s-a dezvoltat ca un interesant procedeu anti-aging.

Ce poate sa corecteze un peeling chimic?

Peeling-ul chimic este utilizat cu rezultate bune pentru:
 • tratamentul ridurilor: ridurile fine din jurul ochilor si gurii, ridurile determinate de expunerea la soare si de factori ereditari pot fi reduse sau chiar eliminate
 • tratamentul unor cicatrici si tipuri de acnee: cicatricile discrete si unele forme de acnee pot fi tratate cu peeling chimic
 • tratamentul problemelor de pigmentare: peeling-ul chimic poate reduce sau rezolva probleme de pigmentare a pielii legate de soare, de varsta, de folosirea pilulelor contraceptive sau de sarcina

Cum se efectueaza un peeling chimic?

Acest procedeu se poate aplica pe fata, pe gat, pe zona decolteului, pe maini, pe brate si pe gambe.

In functie de gradul de imbunatatire a aspectului pielii, se poate face peeling chimic superficial, mediu sau profund. Ca regula generala, cu cat un peeling e mai profund, cu atat mai lung este timpul de recuperare. De obicei peeling-ul se efectueaza intr-un cabinet de dermatologie, pentru ca un dermatolog poate sa decida care este cea mai potrivita forma de peeling pentru o anumita problema, la fiecare pacient.

Pielea este mai intai curatata, apoi se aplica pe piele una sau mai multe solutii chimice (acid glicolic, acid tricloracetic, acid salicilic, acid lactic). Aceste aplicatii produc separarea straturilor superficiale ale pielii, permitand pielii intinerite sa apara.

In timpul interventiei majoritatea pacientilor simt o senzatie discreta de caldura care poate sa dureze 5-10 minute. Pentru peelingurile mai profunde poate fi nevoie de tratament antialgic in timpul sau dupa executarea procedurii.

Ingrijirea dupa peeling-ul chimic

Pentru obtinerea rezultatelor dorite in urma acestui tratament de dermatologie cosmetica, dupa peeling pacientul trebuie sa respecte anumite reguli esentiale:
 • pentru curatirea pielii se foloseste un gel special de curatare si apa termala, fara a rupe cojile care se formeaza
 • din ziua urmatoare peeling-ului se utilizeaza crema hidratanta adaptata tipului de piele si obligatoriu o crema de protectie solara cu indice 50+

Efecte dupa un peeling chimic

Aceasta interventie poate avea o serie de efecte:
 • dupa un peeling superficial, de obicei apare doar roseata urmata de descuamare 3-5 zile
 • dupa un peeling profund pot sa apara vezicule, urmate de cruste pe o perioada de 7-14 zile
 • in functie de profunzimea peeling-ului, poate sa apara o senzatie de arsura, de la moderata la severa
 • deoarece pielea noua este fragila si foarte sensibila la actiunea radiatiilor, pacientul trebuie sa evite expunerea la soare in perioada de dupa un peeling chimic
Posibile complicatii (la anumite tipuri de piele, mai ales daca pacientul nu respecta recomandarile facute de medic dupa executarea acestei proceduri):
 • modificarea temporara sau permanenta a culorii pielii
 • roseata persistenta a pielii
 • aparitia unor cicatrici (foarte rar, mai ales la peeling-ul profund), care insa se trateaza cu bune rezultate

Limitele unui peeling chimic

Desi peeling-ul chimic este folosit cu rezultate deosebite pentru reducerea sau eliminarea unor riduri, cicatrici, forme de acnee sau probleme de pigmentare, acest tip de tratament are anumite limite:
 • nu inlatura aspectul cazut al fetei
 • nu inlatura cicatricile profunde sau cele extinse
 • este contraindicat femeilor gravide si pacientilor cu probleme de sanatate

Metode anti-aging complementare

Peeling-ul chimic poate fi folosit impreuna cu alte metode anti-aging de dermatologie cosmetica pentru intinerirea pielii (acid hialuronic, botox (toxina botulinica), mezoterapie, lifting facial nechirurgical), dar succesiunea exacta a operatiunilor va fi stabilita de catre medicul dermatolog in mod personalizat la fiecare pacient.

De obicei se stabileste un interval de minimum o saptamana intre proceduri, pentru a evita ca inflamatia pe care peeling-ul chimic o produce sa creasca difuziunea celorlalte substante (de exemplu botox sau anumite produse folosite in mezoterapie).

Peeling-ul ramane o metoda accesibila de intinerire a pielii care si-a dovedit in zeci de ani eficienta si siguranta, atunci cand este folosita de catre un dermatolog cu experienta.

Daca doriti sa adaugati un plus de luminozitate si prospetime tenului dumneavoastra, va invitam sa va programati la cabinetul de dermatologie si dermato-cosmetica doctor Raluca Iliescu, cabinet care se gaseste in Policlinica Titan din bulevardul Nicolae Grigorescu nr. 41, sector 3, Bucuresti.