
La cabinetul dr. Raluca Iliescu din Bucuresti analiza detaliata a alunitelor (dermatoscopie) reprezinta o preocupare de fiecare zi.
Semnificatia alunitelor. Ce sunt si cum apar nevii (alunitele)
Orice persoana are alunite, mai multe sau mai putine, de culori, forme si dimensiuni variabile. Alunitele pot sa apara oriunde pe corp, singure sau in grupuri. Culoarea lor este determinata de celulele producatoare de pigment, insa de obicei au culoarea bruna.
Alunitele (nevii) pot sa aiba aspecte foarte variate, de la o mica pata maronie pana la excrescente care pot sa deranjeze estetic, cu fire de par negru pe suprafata sau care sa fie periculoase pentru sanatate.
Se pare ca aparitia alunitelor este programata inainte de nastere, iar majoritatea lor apar pe piele inainte de varsta 20 de ani, dar nu este vorba de o limita stricta. Expunerea excesiva la soare (mai ales incepand din copilarie) creste numarul de nevi (alunite).
▲Este periculoasa cresterea alunitelor?
Fiecare alunita are felul propriu in care creste. La inceput nevii sunt roz, bej sau maro, fara relief si ulterior cresc in marime si in inaltime, iar uneori pot sa apara fire de par pe suprafata lor. Important este ca organismul nostru controleaza aceasta crestere, care respecta caracterele de benignitate (adica nu dauneaza corpului nostru).
Prin expunere excesiva la soare culoarea unor nevi se poate modifica lent. Si hormonii sexuali feminini pot sa contribuie la accentuarea culorii unor alunite si chiar pot sa determine aparitia unor nevi complet noi (de exemplu in timpul sarcinii, sau in cazul femeilor care au luat multi ani pilule anticonceptionale).
Uneori aceasta crestere a alunitelor nu mai respecta caracteristicile benignitatii, "scapa de sub control", iar cresterea lor devine haotica, necontrolata. In aceata situatie vorbim despre melanom sau cancer de piele cu originea la nivelul celulelor cu pigment. Exista si grupul alunitelor care au aspecte predominant benigne, dar cu unele semne izolate de malignitate.
▲Prevenirea cancerului de piele
In ultimii douazeci de ani s-a remarcat o crestere importanta a numarului de cazuri de cancer de piele, inclusiv cele pornite de la celulele cu pigment.
Mass-media a alertat opinia publica cu privire la acesta crestere, care a fost pusa in legatura cu expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (soare, solar). De aceea in cazul expunerii la soare este recomandata evitarea orelor de pranz si folosirea sistematica a cremelor cu indice ridicat de protectie solara.
▲Controlul alunitelor la cabinetul de dermatologie
Pentru un control in amanunt al alunitelor este necesara o vizita la medicul dermatolog. Doctorul va analiza nevii clinic si cu ajutorul unor dispozitive optice care maresc de mai multe ori imaginea acestora. In dermatoscopie se foloseste un dispozitiv care mareste de 10-50 de ori imaginea alunitei si care este conectat sau incorporat intr-o camera video, facand astfel mai usoara analizarea detaliilor.
In anumite situatii medicul dermatolog va decide daca este necesara excizia (operarea) anumitor alunite. Aceasta interventie se realizeaza cu anestezie locala si este urmata de analiza la microscop a alunitei respective.
Pentru un control amanuntit al alunitelor sau daca din motive estetice doriti eliminarea anumitor nevi (dupa un control dermatoscopic al formatiunilor respective), va puteti adresa cabinetului dr. Raluca Iliescu.
In pagina de dermatologie puteti gasi o prezentare generala a afectiunilor tratate la cabinetul nostru din Bucuresti.
▲