doctor-dermatolog.ro Tratament negi (veruci)

La cabinetul de dermatologie dr. Raluca Iliescu din Bucuresti (sector 3) oferim o serie de tratamente pentru negi (veruci), negi genitali.

Tipuri de negi / veruci

Denumirea populara de negi se refera la excrescente benigne (necanceroase) localizate pe piele sau pe membranele mucoase, iar atunci cand se gasesc in regiunea genitala sunt numiti popular negi genitali.

De obicei negii sunt aspri la pipait si au culoarea pielii normale. Fara tratament, numarul lor creste in timp, desi organismul prin sistemul sau de aparare cauta sa limiteze extinderea formatiunilor de acest tip.

Cele mai frecvente tipuri de veruci (negi) sunt:
  • veruci vulgare care apar la extremitati (de exemplu pe degete)
  • veruci plantare localizate pe talpi (de obicei sunt dureroase si sunt confundate cu bataturile)
  • veruci plane care nu sunt aspre la pipait ca verucile vulgare, sunt mici (de cativa milimetri) si pot fi numeroase
  • vegetatii veneriene, numite si condiloame (condiloma acuminata) sau negi genitali

Cauza aparitiei negilor

Negii sunt determinati de virusul papiloma uman (hpv), care se localizeaza in straturile superficiale ale epidermului si determina cresterea si ingrosarea locala a acestuia. Virusul fiind contagios, negii se transmit de la o persoana la alta, chiar si indirect.

Trebuie tratati negii?

Desi la copii negii pot sa dispara spontan dupa un timp, la adulti acest lucru este foarte foarte rar.

Avand in vedere ca negii se pot transmite persoanelor din anturaj si se pot inmulti (situatie in care sunt mai dificil de tratat), este bine sa fie eliminati inca din primele stadii.

Aceeasi recomandare este valabila si in cazurile de negi genitali, unde raporturile sexuale sunt un factor important in extinderea negilor. In plus, desi majoritatea tipurilor virale responsabile de negii genitali nu determina transformari maligne (nu cauzeaza cancer), totusi exista cateva subtipuri de virus papiloma uman (hpv) care sunt implicate in producerea cancerului de col uterin la femei.

Tratamente pentru negi (veruci)

Desi exista plasturi, geluri, solutii pentru negi care pot sa ajute la tratamentul negilor si care se elibereaza din farmacie fara prescriptie, este mai sigur sa cereti ajutorul unui medic dermatolog pentru ca in acest fel aveti certitudinea diagnosticului si controlul tratamentului. In plus, in cabinetul medical puteti beneficia si de alte metode de tratament pentru negi, cum sunt electrocauterizarea si crioterapia.

Si pentru negii genitali exista mai multe metode de tratament, incepand cu solutii si creme si continuand cu crioterapie, electro-cauterizare si fotovaporizare laser. Avand la dispozitie aceste metode medicul dermatolog poate alege cea mai potrivita varianta de tratament pentru fiecare pacient, in functie de tipul leziunilor, numarul si dimensiunile lor. Deoarece vegetatiile veneriene (negii genitali) pot sa reapara dupa primele tratamente, tratarea acestora necesita supraveghere calificata pana la vindecare.

Chiar daca in unele situatii tratamentul negilor, al negilor genitali in special, poate sa dureze mai multe luni, daca va prezentati la un cabinet de dermatologie aceasta afectiune este vindecabila.

In pagina de dermatologie puteti gasi o prezentare a celor mai frecvente afectiuni tratate la cabinetul nostru din Bucuresti.